Póré parádé

Meleg babsaláta, amely lencsével is egészen kitűnő lenne
Jó kis téli salátára vágytam és el is készítettem magamnak: elérhető, egyszerű hozzávalók, összesimuló ízek, kellemes melegség.
Mi kell hozzá? 1 konzerv fehérbab natúr lében, 1 póréhagyma, 10 deka szeletelt bacon, 2 sárgarépa, 0,5 dl fehérbor, 10-15 szem kapribogyó, 1 evőkanálnyi vaj, bors.
Hogyan készül? A babot átöbíltem és lecsurgatom róla a vizet. A pórét felkarikázom, a sárgarépát pedig 4-5 centi hosszú, vékony csíkokra metélem. A serpenyőben először megsütöm a bacont, hogy jó ropogós legyen, aztán félre teszem, csak a zsírja maradjon. Ezen megfuttatom a póréhagymát, majd szintén félreteszem. Jöhet a répa, amelyre ha egy kis színt kapott leheletnyi fehérbort öntök, majd lefedve párolom 5 percig. Az a jó, ha még ropogós marad az zöldség, olyan harapni való. Ha ez is megvan, rászórom a babot, visszateszem a póré karikákat, beleszórom a kicsit összevágott kapri bogyókat is. Sózni nem kell, viszont a frissen őrölt bors kifejezetten jót tesz ennek a meleg salátának. A végén beledobálok vajdarabkákat, éppen csak, hogy selymesen rásimuljon a többiekre. A korábban kisütött "baconchips" kerül a legtetejére és már lehet is lakmározni.
Pórés tésztamártás
Elég gyakori jelszó az nálunk, hogy "úgy ennék egy jó tésztát". Így aztán én folyton alkotok, újabb és újabb mártásokat.
Mi kell hozzá? 1 póréhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 10 deka füstölt sonka, 1 kisebb doboz főzőtejszín, tárkony, só, bors és természetesen tészta, mondjuk penne, vagyis tollhegy tészta. Na meg egy adag reszelt parmezán.
Hogyan készül? Amíg a tészta kifől, felkarikázzuk a póréhagymát és a felforrósított olívaolajon megfuttatjuk. Ha túl forró a serpenyő, a hagyma könnyen megég, mi pedig azt szeretnénk, ha inkább puhulna. Egy pici sót érdemes rászórni, hogy könnyebben megadja magát.Amikor már szimpatikus a póré állapota, rádobjuk a felcsíkozott sonkát, átforgatjuk és felöntjük a tejszínnel. Fűszerezzük, összeforraljuk és belezuttyintjuk a tésztát. Nagy adag parmezánnal a tetején érdemes fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések: