VKF! Más bőrében Máltán

Itt vagyunk Máltán, mediterrán kalandozásaim újabb állomásán. Ez a kicsi és kopár sziget itt a Földközi-tenger közepén látott már mindenféle népeket, alig akad olyan népcsoport, amely ne foglalta volna el legalább egy rövid időre.

A valettai éttermek kínálata is igen változatos, itt van például ez az olaszos tésztaétel, sok paradicsommal, az arabos sült padlizsán vagy a mézes kecskesajt, mint előétel. A hozzávalók közül nem sok minden terem meg a szigeten, ezért sok mindent a közeli olasz vagy éppen észak-afrikai országokból szállítanak. Az legkedveltebb csemege azonban, itt is vígan szaporodik, ez pedig a nyúl. Sajnos a reggeli beszerzőkörutunkon egyetelen nyulat sem találtunk a piacon, ezért végül úgy döntöttem, hogy máltai módon ugyan, de csirkemellet fogok készíteni.

Kell hozzá 1 kg nyúlhús vagy ezúttal csirkemell, 2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 3 sárgarépa, fél kiló zöldbab, 2-3 dl vörösbor, 4 evőkanál sűrített paradicsom püré, 2 babérlevél, szárított, morzsolt zöldfűszerek (zsálya, majoránna, oregánó, bazsalikom), egy csipet sáfrány, só, bors, 4 evőkanál liszt, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, olaj a sütéshez.

Amikor a wokomat jó alaposan felforrósítottam benne az olajjal, mehet bele a lisztbe és paprikába forgatott, sózott és borsozott hús. A húst minden oldalán aranybarnára sütjük, majd kiszedjük és lefedve meleg helyre tesszük, például ide a rostra. A visszamaradt olajhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, először a hagymát és a paprikát, majd ha megpuhultak sorban a répát, paradicosmot és a fűszereket. Ha átforrósodtak felöntjük a vörösborral.

Itt egy pillanatra megállnék, itt van ugyanis ez a kitűnő vörösbor, amit akár főzés közben is bártan kóstolhatunk. Ahogy a címkét elnézem ez se helyi termék, Szicíliáról érkezett, de sebaj. Jonathan barátom most biztos szívesen elmesélné önöknek, hogy így a tanninok meg úgy a savegyensúly, de maradjunk annyiban, hogy jó kis itóka ez.

A zöldségeket fedő alatt addig főzzük, amíg kellően megpuhulnak. Ha szükséges, a vörösbort időközben pótoljuk, illetve kóstolgatjuk. Érdemes gyakran a fedő alá kukkantani és végig ott téblábolni, hogy le ne égjen a sűrű szaft. Garry, közelíts rá egy kicsit erre a szószra, látják, milyen szépen rátapad a kanálra? Kicsit bepárásodott a kamera, töröld le gyorsan barátocskám.

A babérlevelet természetesen nem kell megenni, ki is dobom, de az olvadó, borral átitatott sárgarépának például mennyei íze van. Hozzá érdemes egy kis rizst is főzni, hogy laktatóbb legyen.

Nincsenek megjegyzések: