Két kedvenc salátám

Ez a két megörökítendő saláta két igazi klasszikus, a Waldorf és a rákkoktél saját valóságomba ültetése. Mind a kettő gasztroszívem kellős csücskében szerepel már jó ideje. Szép az a nap, amikor ilyesmi kerül vacsora gyanánt az asztalra. És ilyenkor egy cseppet sem bánom, hogy ezek a kombinációk már inkább retrónak, mintsem trendinek számítanak. Ez így finom és kész.

Avokádós rákkoktél

Mi kell hozzá? 30 dkg fagyasztott, tisztított aprórák, 300 g főtt rizs, egy avokádó vagy egy fej zöldsaláta (esetleg mindkettő). Az öntethez: 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál konyak, só, bors, szerecsendió.

Hogyan készül? Az avokádót félbe vágjuk, magját kiemeljük, majd a kivájt húsát felkockázzuk, citromlével meglocsoljuk. Ha salátát használunk, azt 2 cm széles csíkokra metéljük. Külön edénykében összeállítjuk az öntetet. A konyak a lényeg, e nélkül tényleg semmit se ér az egész.

Egy tálban összekeverjük a rákokat, a kihűtött rizst, hozzáadjuk az öntetet, majd az avokádót is. Legalább egy órát kell érlelni a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeálljanak.

Zelleres-körtés csirkesaláta

Mi kell hozzá? 1 sült csirkemell, 1 savanykásabb körte, 10 dkg márványsajt, 1 kisebb zeller, fél maréknyi dió, 1 citrom leve, olívaolaj, só, bors.

Hogyan készül? A hideg sülthúst és a többi hozzávalót is megközelítőleg azonos méretű kockákra vágjuk és egy nagyobb tálba szórjuk. Óvatosan átforgatjuk, hogy a sajt ne nagyon törjön össze. A diót morzsárba szórjuk, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a citrom levét. Addig nyomkodjuk, verjük a mozsár megfelelő részével, amíg egészen pépes nem lesz és ekkor annyi olajat adunk hozzá, hogy krémes öntet legyen a végeredmény. Ezt pedig a salátára locsoljuk és még egyszer óvatosan összekeverjük.

Nincsenek megjegyzések: