Canon vagy Nikon?

Nagyon nézegetem a fényképezőgépeket. Sőt, néhány embert e-mailben is zaklattam kérdéseimmel. Ha bárkinek lenne még kedve, hogy megírja nekem miért egyiket vagy másikat választotta, mit szeret a gépében és mit nem, illetve, hogy mire figyeljek amikor választok, annak nagyon hálás lennék.


Iránymutatás: tükörreflexes és digitális. Ez a két elvárás. Mondjuk nagyjából ennyi, amit tudok róluk. Amolyan félprofi cuccot szeretnék, aztán majd beletanulnék.

9 megjegyzés:

Barni írta...

elkezdtem egy kisebb regényt írni amikor rájöttem hogy elötte megkéne kérdeznem hogy milyen kategóriában gondolkozol :)

Szóval kompakt (ultra, sima, bridge), vagy tükrös (dslr, 4/3) (bár 4/3-osból van tükör nélkül is)?

Doctor Pepper írta...

pont ezt a kérdést tettem fel én is nemrég egy nálam sokkal hozzáértőbb emberkének, vagyis legalább kettőnek. és még mindig nem tudom eldönteni, úgyhogy kiváncsian várom, itt mit fognak ajánlani mások:)


hogy ez itt mennyivel egyszerűbb?!! mármint a kommentelés..

Barni írta...

Tehát ha jól értem ez lesz az első dslr.
Fél éve én is így voltam, nem nagyon tudtam mi az ami csak marketing blabla és mi az ami tényleg fontos a leírásokban. Hosszu olvasgatás után egyre többször olvastam azt a választ hogy:
-Mivel elég nagy a szakadék a legjobb bridge és egy alsó kategóriás dslr között hogy az utóbbi bárkinek megfelel aki most kezdi a "tükrös-életet", tehát felesleges is olvasgatni hogy melyik mivel tud többet teknikailag mert azt majd egy-két év mulva derül ki hogy neked mi a fontosabb.
-meg a nagyok azt mondják hogy a márkák közti különbségek (persze árkategóriákon belül) nem nagyon feltünőek egy első gépnél
-így marad az hogy élőben megfodosni őket, kipróbálni melyik áll jobban kézre melyiknek kényelmesebb a menüje
-ami fontos tényező az hogy itt nem csak a vázzal (és pláne az árával) kell számolni hanem amit tuti venni fog hozzá az ember, ha nem is rögtön de egy-két éven belül. ilyenek az objektívek, vaku, szűrők, plusz aksi, markolat, álvány (arra fej), stb. És persze rögtön ki is nőttük az elején még hatalmas táskát.
-talán ami segít eldönteni hogy melyik mellet tedd le a voksod az az objektív lesz.
Mivel egy vázat átlagosan 2-3 év után lecseréli az ember, de egy jobb obi az ennek a 3-4 szerese is lehet. És árban is így aránylanak. Jó persze ott vannak a kit-obik amik sokkal olcsobbak de ezeket valószínű el is fogjuk adni a régi vázzal, az újat meg már kitobi nélkül vesszük hisz ott a jobb obi is.
-Ez meg megint félrevezető lehet hogy jobb obi, mert a kitobikkal is szép képet lehet csinálni, és nem lesz sokkal szebb egy jobb obival a kép, de utobbiknak általább jobb a fényerejük, esetleg jobban bírják az esőt, port, gyorsabb fokusz stb
-és itt mégjobban el lehet veszni a tesztekben, adatokban hogy milyen objektív is legyen, de itt megint csak azt tudom ajánlani hogy majd 1-2 év használat utűn ugyis rájössz mi a fontos neked

Elnézést a regényért, de sajnos nem olyan dolog ez hogy leírom hogy ezt vedd meg mert ez 15%-al jobb képet csinál :(

nézd meg a környezeted, ismerősök, barátok melyik márkát használják, mert akkor tudsz kölcsönkérni objektíveket később ;)

A címben szereplő két márka elég jól fel vannak szerelve mind olcsó mind pedig minőségű darabokkal is így tényleg csak a szubjektív teszt marad, és hogy melyik márka mellet fogod elkötelezni magad, mert nem halottam még olyanról aki dslr-t vett és nem vett a kitobin kívűl mást hozzá hosszú évekig :P

Egy dolgot viszont mindeképp vegyél: 50mm 1,8-as fényerejű obi. Olcsó és mellete hihetetlen élmény, sokat számít a nagy fény, és mégtöbbet hogy nincs zoom, így megtanít hogy neked kell mozogni.

Ha vmi olyat írtam ami sértőnek hat akkor elnézést, de próbáltam ugy leírni hogy érthető legyen és nehezen tudok fogalmazni.Ahol nagyon kusza lett és nehezen lehet értelmezni akkor azt majd leírom ujra másképp

Barni írta...

Ezt majd töröld

Első és harmadik és én vagyok csak közbe google bezavarodott és csak az email címet nézte, ahoz meg több nick van

Mindennapi Manna írta...

Fotósokból körülöttem van néhány. Kb. egyenlő arányban esküsznek egyikre is, másikra is. Ki mit szokott meg korábban:) Viszont megkérdeztem Krmpltól, aki röviden azt mondta: tökmindegy. Majd hozzátette: egy évvel ezelőttig a Canon kicsit jobb volt, de most már a Nikon behozta az elmaradást, sőt, egy kicsit el is húzott:)

Éva írta...

Az én fényképész lányomnak a Nikon D80-nal nagyon jó tapasztalatai vannak.

Lilahangya írta...

En probaltam mindkettot, volt meg filmes felprofi Nikonom, most felprofi Canonom van, most erre eskuszom, imadom. Ha cserelnem a gepet, maradnek Canonnal, mar a meglevo obik miatt is, szerintem annyira parhuzamosan fejlesztenek, hogy felprofi szintig nem igazan mervado a kulonbseg. Egyik szezonban ez a jobb, a masikban az. Itt egy jobb obi, ott egy jobb, kezreallobb vaz... Valszeg ha Nikon lenne a mostani gepem helyett, ha hasonlo felszereltseggel birna, mint a Canonom, azt is imadnam. Szoval szerintem is, egyszeruen ne torj palcat egyik vagy masik felett, amelyik megtetszik...

Viszont egy fontos szempont: hajlando vagy-e mindenhova egy par kilos fotos taskat cipelni obikkal, vakuval, stb stb? Neha kenyelmetlen, bevallom... Ha vennek, pl egy masodgepet, amolyan zsebreteszem barhol (a konyhai kozeliktol kezdve a lurkok fotozasan at a tajfotozasig) elokapom es irto jo minosegu fotokat keszithetek vele az egy Canon Powersot G10 lenne.

"saját levében" írta...

A Canon 400D-t jó szívvel ajnálom. Jó nagy a kijelzője, ez ahogy öregszel, egyre fontosabb szempont lesz.
Azért ezt választottam, mert volt egy analóg Canonom és minden kiegészítő passzol a digihez. Ez szép a cégtől, hogy nem kell mindent újra megvenni.
Ja, akármilyen lesz a márka, tükörreflexes legyen mindenképpen!

Reni írta...

Én Canon eos 450d-t használok (már amikor a férjem nem viszi el magával valahova... :) és én hihetetlenül elégedett vagyok vele.

Azelőtt egy analóg és két kompakt gépünk is volt, szintén Canon volt mindhárom. Akkor még szépnek tűntek azok a képek, amiket azokkal készítettünk, de mióta megvan a tükörreflexes... ég és föld.

ISO 1600-on is elenyésző a zajszint a fotókon. A géphez járó kitobival is nagyon szép képeket lehet készíteni, én nagyon szeretem. Éles, élethű, gyönyörű képek készíthetők vele.

Nikonnal nincsen tapasztalatom, annó kezembe fogtam a két márkától 1-1 gépet, és a kényelemben is a Canon nyert nálam.

Mióta megvan, nem is tudnék elképzelni más gépet magunknak.

Valószínű, hogy azért döntöttünk a Canon mellett, mert a márkával csak pozitív tapasztalataink voltak nekünk és az ismerőseimnek egyaránt.

Tényleg személyesen kell megnézned, hogy neked melyik kényelmesebb és tetszetősebb számodra. Én nagyon sok tesztet nézegettem a www.dpreview.com -on

Sok sikert ;)