Szír vacsora




A kedvenc szír boltomról, a Karinthy Frigyes utcában már értekeztem. Jó kis hely az. Újabb látogatásom apropóján egy szír ihletésű vacsorára láttam vendégül ideiglenesen hazánkban állomásozó barátainkat. Azt sajnos elfelejtettem, hogy nem igazán esznek húst, de szerencsére a bárányon kívül volt elég egyéb csipegetni való is. Erről az oldalról puskáztam az ötleteket.

A báránykaraj
Nem igazán tudok jobb módszert kitalálni a bárányra, mint amit már ezerszer eljátszottam. Még ezeket a zsenge karajszeleteket is egyszerűen bedugtam a sütőbe és ottfelejtettem vagy 2 órát. Előzőleg arab fűszerkeverékkel szórtam meg és mellépakoltam egy csomó fokhagymát meg répát. Mennyeien puha lett és illatos.

A tabula
Rengeteg petrezselymet vágtam apróra, egy kis lilahagymát, 2 paradicsomot. Nem bulgurt, hanem ezt jópofa, rizsszem alakú tésztát főztem ki, csorgattam rá sok-sok citromlét meg olívaolajat és sóztam is. Nem árt neki, ha ácsorog a hűtőben.

A padlizsánkrém
Egy kicsit eltérvén a szokásostól a kisült padlizsánokat sűrű joghurttal, reszelt fokhagymával és római köménnyel kevertem össze.

A hagymás kenyérkék
A lehető legegyszerűbb történet: fél kiló liszt, fél csomag élesztő, só, 3 dl víz. Összegyúrva, kelesztve, korongokká formázva, kelesztve. Felkarikázott hagymával, római köménnyel és olívaolajjal a tetején kisütve.

Vettem még pácolt olajbogyót meg rizzsel töltött szőlőleveleket is. Végül senki se maradt éhen.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zsenge báránykaraj elkészítése:kevés zsiradékon minden oldalát lepirít(3-4 perc),fóliával lefedve,180 fokra előmelegített sütőben 8 perc,majd kivéve 8-10 percet,letakarva pihen.Végeredmény:omlós,ízletes.

"saját levében" írta...

A Lövőház utcában pedig szír gyorsetető van. Szerény körülmények, finom ételek. Szemben vele pedig egy török fűszeres bolt.

Névtelen írta...

Szívesen mentem volna Hozzád vendégségbe! :)

Limara írta...

Én is!rajongok az arab konyháért! :))

Lilla írta...

és itt bármikor lehet mindenféle bárány-darabokat venni?
folyton szemezek a rengeteg gordon ramsay és egyéb angol receptben előforduló báránybordával és társaival, de elvetem, mint méregdrága és beszerezhetetlen dolgot, ami csak nagy britanniában terem minden sarkon. és nem mellesleg mennyiért adják a bárányhúst?

Ági, aki főz írta...

Névtelen, köszi a receptet!

SL, jók ezek a keletiek.

Limara, PP valamikor megbeszélhetünk egy közös rajongást. ;-)

Lilla, nyugodtan hívd fel őket és kérdezz rá. Ami azt illeti, nem olcsó, de kiváló minőségű.

Ancsika írta...

Ez szuper vacsora lehetett! Egyben is és külön-külön is megállja a helyét! :)

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik! Tökéletes menü! Kár, hogy nem én voltam a vendég...
A báránykarajt mostanában én is úgy sütöm, ahogy névtelen írta (én ezt a módszert Anthony Bourdain szakácskönyvében olvastam), a másfél-két centis szeletek így jól átsülnek és omlósak, szaftosak maradnak valóban. Persze így nem lesz rozé, viszont a köl(k)öknek is tökéletes (a miénk rászokott a bárányra, nálunk most ez a bébiétel, mert a csirkét, pulykát kiköpködi...)