VKF! Ajándékok a konyhából

Csak sikerült végre összeszednem az ötleteimet. Mind nagyon egyszerű, összeállítva mégis egy magasabb minőséget adnak. Csak nem árt hozzá tudni, mit szeret, akinek szánjuk: teás-e vagy csokis.

Fűszeres indiai tea, avagy Chai latte csomag

Az indiai fűszeres tea igazi különlegesség lehet teakevelők számára. Jobb, frissebb ízek hozhatók ki, ha magunk keverjük az egész, nem megőrölt fűszereket, mintha kész filterest vásárolunk.

Először is vásárolok kávéfilter zacskókat, például százasával a DM-ben.
Ezt töltöm meg a következővel: fahéjrudacska, kardamom mag, szegfűszeg, kandírozott gyömbérdarabok és természetesen szálas fekete tea.

A csomaghoz írjunk egy csinos receptet is, az elkészítési útmutatóval. "Forraljunk fel egy liter vizet, áztassuk benne 10 percig a teafiltert. Forraljunk fel 2 dl tejet, habosítsuk és öntsük a kész tea tetejére. Ízesíthetjük mézzel vagy nádcukorral."



Forralt bor csomag

A Campona borboltjában beszereztem csinos 2,5 decis borocskákat, de természetesen ajándékozhatunk rendes palackokat is.

A bor mellé, szintén filterbe előkészítve kedvenc fűszereimet csomagolom: fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst és kandírozott narancshéjat. Elég sok helyen lehet venni már pici mézeket is, ezek is szépen mutatnak egy ilyen csomagban.

Ez esetben is írhatunk elkészítési útmutatót: "A felmelegített borban 10-15 percig főzzük, gyöngyöztetjük a fűszereket. Mézzel, cukorral édesíthetjük ízlés szerint."

Kávés krémlikőr

Nos, ez a személyes kedvencem. Magam is meglepődtem, hogy mennyire jól sikerült. Első ránézésre egyszerű kis tejeskávénak tűnik, de aztán kiderül, hogy van ereje.

Mivel alaposan el vagyunk látva több üvegnyi whiskey-vel, ez lett a likőr alapja, de például konyakból is működik. Ha pedig valaki nem kedveli a kávét, próbálkozhat kakaóval is.

Úgy készült, hogy a pici, de csinos üvegbe beletöltöttem 1 dl whiskey-t, 0,5 dl sűrített, cukrozott tejet és 0,5 dl vízben feloldott, koffeinmentes kávéport. Az egészet összeráztam és már lehet is jégen szervírozni.

Hűtőben tárolva 1-2 hétig megőrzi minőségét.

Forrócsoki por

Manapság nagy reklámja van a forrócsoki pornak. Aztán az ember elolvassa az összetevők listáját és rosszul lesz. Az igazi forró csokiban nem áll megy úgy a kanál, mint a reklámbeliben. Ám ha mégis ugyanazt a hatást szeretnék elérni, meglepő módon egészen egyszerű dolgunk van. Egy kis keményítőt kell csak hozzáadni a porhoz és voilá!

A kicsi üvegcsébe az alábbiak kerültek: 100 g chilis csokoládé felkockázva, 50 g kakaópor, 50 g keményítő. Kerülhet még bele cukor és tejpor is.

Ezúttal a chilis változat készült, kellemes, melengető érzést hagy a torokban. Jó ötlet még a marcipános is, amikor apróra kockázott marcipán darabokat is keverünk a porunkba.

Természetesen ehhez is mellékeljünk elkészítési útmutató: "2 dl forró tejhez adjunk 2 evőkanál keveréket, folyamatosan keverve forraljuk fel újra."


Málnás ecet

Mondanom se kell, hogy a különleges saláták kedvelői ezt is szeretni fogják. Bár még májusban készítettem ezt a változatot, most is elkészíthető mirelit málnából. Egyszerűen leöntjük ecettel és legalább 2 hétig állni hagyjuk.
Fűszerezhető például vaníliával is, így még különlegesebb lesz.

Szép üvegcséket a Vom Fass-nál vettem, üresen is adják, illetve ha valakinek nincs kedve pepepcselni, legalább 100 fajta likőr, olaj és ecet közül válogathat.

Egy évvel ez előtt is gyártottam hasonlókat, akkor ezek kerültek nálam terítékre:

- Aszalt szilvás és narancsos, mandarinos likőr
- Pálcikás forró csoki
- Édes-sós-csípős rágcsa
- Instant sütemény keverék

9 megjegyzés:

Reni írta...

ez a málnás ecet nagyon jó lehet :)

duende írta...

Mindegyiket elfogadnám! :) Fantasztikus jók!

erős ildikó írta...

Nem is tudnám felsorolni, mi mindent szeretnék innen... talán elsőnek a tejhabos teát, utána a kávés likőrt, utána a málnaecetet, utána...:)

Csibe írta...

Így, szépen sorban jöhetnek is!

Flat Cat írta...

Az a filteres ötlet nagyon tetszik! :)
Annyira, hogy lehet el is lopom! ;)

Notburga írta...

Most jól jönne egy forralt bor csomag, mert írtó náthás vagyok. Talán az elmulasztaná...

Névtelen írta...

Ma reggel gyorsan összedobtam a forrócsoki porodat. A tesztközönség én voltam, nagyon ízlett. Én sima 65%-os étcsokiból csináltam, diódarálón reszeltem le. A 2 deci tejhez 3 evőkanállal kellett tettem a porból, a kettővel túl lájtos volt. Egy csipet csilit szórtam a tetejére, meg kb egy mokkáskanálnyi barnacukrot bele, amitől hála istennek nem édesebb lett, hanem jobban előjöttek a csokis, kesernyés ízek. Azt hiszem nagyon jó kis ajándék lesz belőle. alanie

Névtelen írta...

mindegyik nagyon jó ötlet
a málnással kapcsolatban kérdezném, hány százalékos ecetet használtál?

Ági, aki főz írta...

Alanie, örülök, hogy ízlett.

Anonim, 6 százalékos borecetet használtam.