Diós-almás pite


Az egyszerű kevert sütemények mostanában egyáltalán nem sikerülnek nekem, és egyszerűen nem értem, miért lesz mindegyikből sületlen, buboréktalan gumi. A témát pihentetem és inkább a sokkal sikeresebb omlós tésztákat veszem elő. Lehet, hogy nagyobb macera, de az biztos, hogy sokkal jobb az eredmény.

Rengeteg almát pakoltam rá és egy nagy halom diót. Ez a kettő volt a főszereplő és igazán szép kis előadást tartottak nekem. Olyannyira, hogy például cukrot a töltelékből gyakorlatilag kispóroltam.

Hozzávalók az omlós tésztához: 80 g vaj, 50 g porcukor, csipet só, 150 g liszt, 1-2 kanál hideg víz.

A töltelékhez: 600 g alma (tisztítva mérve), 1 tojás, 2 evőkanál tejszín, csipet fahéj, 50 g dió, 1 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: Az omlós tészta hideg hozzávalóit gyorsan összemorzsoltam, gyúrtam. A vizet csak akkor kell hozzáadni, ha nem áll össze a tészta. Gombóccá formázva a hűtőbe teszem, legalább fél órára.

Az almát meghámoztam, felkockáztam, mély serpenyőben puhára pároltam. Ha szükséges pici vizet lehet alá önteni, de általában elég nedves az alma önmagában is.

A tésztát kinyújtottam, piteformába simítottam és 180 fokon 15 percig elősütöttem. A langyosra hűlt almához kevertem a tojást, tejszínt és fahéjjal fűszereztem. A halványra sült tésztára simítottam a tölteléket, a tetejére szórtam a durvára vágott diót és a nádcukrot. Tovább 15-20 perc alatt a tészta teljesen átsül, a dió és cukor pedig megpörkölődik.

2 megjegyzés:

fxtina írta...

Ez a recept sorsszerűen érkezett hozzám. Épp azon gondolkodtam, hogy mit is kezdjek egy zacskó dióval, amit a 87 éves barátnőmtől kaptam. Szerintem ez lesz belőle. Viszek majd neki is kóstolóba, és gondolom oda lesz érte, főleg, hogy az internetről származik a recept. Merthogy azt mondta a kedves Juszti néni, hogy csak azt sajnálja az életében, hogy nem tudja használni az internetet...

Eva írta...

Ági, drágám, kukkants be hozzám:)