Mit készíthetünk el rövid idő alatt?


Nézegetem a Nagyi háború előtti szakácskönyveit és igazi csodákra lelek. Nagyokat nevettünk a drágámmal azon az okfejtésen, amely a férfi és női szerepeket taglalja, illetve, hogyan válasszunk függönyt a bútorkárpithoz. Ezek igazi háztartási mindentudó könyvek, a nyúl nyúzása és a libamájpástétom is bennük van. Rengeteg fogyókúrás és diétás étrend, nyerskoszt és hasonló izgalmak. Hosszú-hosszú órákig tudom olvasgatni.

Amit most kiírok, az bizony a mai háziasszonyoknak éppolyan aktuális, mint 60 éve. Nevezetesen, hogy mit lehet gyorsan és könnyen elkészíteni. Stahl szakácskönyvsorozata, rengeteg fórumtéma és a blogok is rendre előveszik ezt a témát, mert nem veszít aktualitásából. A Nagyi Bukarestben kiadott 1006 ételrecept egészségeseknek és betegeknek című könyve (vajon hogy került ez hozzá?) például komplett menüsorokat ajánl az idővel örök küzdelemben álló háziasszonyoknak.
25-30 perc alatt elkészíthető ebédjavaslatok:
Sóskaleves, pirított máj burgonyával, savanyúsággal

Köménymagleves zsemlyekockákkal, velő tojással

Paradicsomleves (konzervből) galuskával, kirántott parizer zöldborsófőzelékkel

Tojásleves, citromos borjúszelet, vékony laska körettel

Tarhonyaleves, sertés- vagy borjúszelet mustáros burgonyasalátával (a saláta előre elkészítve)

Zöldborsó vajban, petrezselymes újburgonya, tükörtojás

Meggyleves, lecsó virslivel

Káposztaleves, tojásos galuska

Tojásomlett sajttal vagy sonkával, savanyúság (10 perc alatt)

Tejfölös marhahússzeletek burgonyapürével

Lecsós rizs kolbásszal

Gombás burgonyapaprikás, tejfölös uborkasaláta, vagy Gombapaprikás galuskával

Gomba tojással

És tényleg egyszerű receptek, beszerezhető hozzávalókkal, mégis változatosan lehet belőlük főzni. Oké, kicsit talán sok a tojásos étel, de cserébe a zöldségből sincs kevés. Ezek után ne mondja nekem senki, hogy a "hagyományos" magyaros konyha idejétmúlt lenne, hiszen gyorsan és egyszerűen, a mai szemnek is viszonylag egészséges ételeket lehet kreálni így is.
Ha van kedvetek, írjatok még nekem olyan fél órás ebédeket, amelyek alapanyagai és ételei a nagyik konyhájából kerülhettek ki, valamennyire hagyományosnak tekinthetők.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, ezeket a kincseket. Sok bölcsességet rejtenek

Hobbiszakács írta...

Érdekes, nagyon érdekes... ugyanis eze(k)en nőttem fel. A főfogások közül néhány beillene akármelyik gurmé étterem menűjébe, de a levesek puszta említésétől (ma) is kiráz a hideg.

A köménymaglevesről - zsemlyekockákkal - a betegség jut eszembe, a paradicsomlevesről - konzervből, galuskával - pedig a fizetés előtti napok keserve.

:-(

:-))

fxtina írta...

Eszembe juttattad a nagyim szakácskönyvét. Előkerestem és nagyon jót szórakoztam :) Ha érdekel, feltettem a képét a blogomra.

Mónika írta...

Ági!

Csak mint érdekességet a tojásleves receptjét nem osztanád meg velünk?
Kíváncsi lennék, abban az időben hogy készítették...
Egyébként nagyon szeretjük!

Ami pedig a legfontosabb, hogy megírjam:
Nagyon tetszik a könyved!!!

Ági, aki főz írta...

Bianka, :-)

Hobbiszakács, én imádom a köményes levest, a paradicsomleves házilag eltett paradicsomléből pedig nagyon finom. Mi tojást szoktunk beleütni, nem galuskát.

Fxtina, nagyon jó kis könyved van!

Mónika, jó olvasást kívánok! A tojásleves nálunk ez a köményes csorgatott leves volt mindig. Mint már mondtam, én nagyon szerettem. http://agifoz.blogspot.com/2010/01/komenyes-csorgatott-tojasleves.html