Ragacsos oldalas zöldborsos kelkáposztával



Iiiimádom az oldalast, vagy ahogy a gyerekek nevezik: a csontos husit. Kézbe fogva, körberágcsálgatva, aztán a ragacsos ujjakat nyalogatva. Hmmm...

Az oldalas receptje:
És igazán annyira, de annyira egyszerű elkészíteni, igazi kényeztető és kényelmes téli kaja. Most a szép darab oldalast szójaszósz és méz keverékébe pácoltam 2 órára, aztán levestül és mindenestül betettem a sütőbe, de csak 150-160 fokra. Ott töltött vagy 2 órát, a zsírja szépen kicsorgott, kiolvadt. A végén úgy 15 percig rápirítottam 200 fokon.

A fűszeres kelkáposzta készítése:
Mivel a fentiek nem okoztak túl nagy megerőltetést, inkább egy izgalmas köretet készítettem hozzá. A kelkáposztát lehet helyettesíteni kelbimbóval, sima káposztával vagy lila káposztával is. Mindegyik zöldséghez jól megy ez a fűszerkombináció, amit használtam.
1 póréhagymát nagyon vékonyan felkarikáztam és 1 kanál vajon megfuttattam. Rászórtam 1 egészen vékonyra felcsíkozott kelkáposztát és picit megpirítottam. Sóztam és hozzáadtam 1 jó evőkanálnyi zöldborsot.
Ezt a fajta zöldborsot, ami nagyon jó mártásokba, pici üvegekben árulják sós lében eltéve. Használat előtt mozsárban egy kicsit megtöröm, hogy intenzívebben kiadja az aromáját. Viszont egyáltalán nem túl csípős, nagyon kellemesen aromás.
Ekkor még löttyintettem a káposztára úgy fél deci fehérbort, aztán lefedtem és 10 percig pároltam. Legvégül belekevertem néhány felcsíkozott bazsalikomlevelet, de ezt már nem főztem tovább.

Készült még hozzá krumplipüré is, hogy valami felfogja a sok zsírt a gyomrunkban. De egészen tökéletes kombinációt alkottam, úgy éreztem. Ja és persze az oldalasból kisült zsíros szaftjával a krumplipürét meg a káposztát is jól meg lehetett locsolgatni.

1 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Jöttem, láttam, vittem!

A kelkáposzta kedvenc, minden formában, főzve, sütve rántva!