Lassan sült kacsamell spárgás paradicsommal

Hétvégi ebéd, egyszerű, hátradőlős stílusban. Bevásárlás, sütés-főzés, esetleg délutáni szundikálás.



Lassan sült kacsamell

Fejenként egy-egy kacsamell sült meg. Só, bors került rá kezdésként. Aztán igen-igen lassan süldögélt, úgy egy óra alatt egy mély serpenyőben, lefedve, saját kiengedett zsírjában.
Nem megy nekem ez a hirtelen sütés meg hasonlók, azt szeretem, ha puha, de átsült lesz a hús. Nos, ez pont ilyen lett.
Amikor kész lett, pihentettem egy 5 percet. Majd felszeleteltem és egy-egy kanál balzsamecet sűrítményt csorgattam rá. Ez adott egy édeskés mázat, egy olyan plusz ízt, ami pont jól illik a kacsahúshoz.

Ja, és a kacsa zsírjában sült némi újkrumpli is. Apróra kockázva, hogy gyorsabban elkészüljön.

Spárga és paradicsom saláta



A hideg köret pedig a szezon sztárjával készült. Naná, hogy spárga. Mostanában minden héten legalább 1 spárgás étel készül, jobbára a régiek újra és újra. Ez a salátaszerűség viszont valami új lett.

Egy csomag zöldspárgát alaposan megmostam. Alsó, fásnak tűnő végeit levagdostam. Nagyobb, olyan 3-4 centis darabokra vagdaltam és 10 perc alatt lobogó vízben puhára főztem. Rögtön átraktam egy hideg vizes edénybe, így megőrzi élénkzöld színét.

2-3 nagyobb paradicsomot egészen apróra kockáztam. Igen, én rajta hagyom a héját és a magjait sem távolítom el. Salátában szerintem nagyon is van helye az ilyesminek. Vagy legalábbis nem zavar a jelenlétük. Más nézőpontból: egyszerűen nem akarom kidobni a paradicsomnak úgy a felét.

Szóval egy keverőtálba került a paradicsom meg a spárga. Meglocsoltam 1 citrom levével, került rá só, bors meg egy pici olívaolaj.

Mondom, hogy nem egy bonyolult ügy, viszont friss, tavaszi és jó.

Nincsenek megjegyzések: