Majkin Salas - egy palicsi tanya



Ott lent délen Szabadka meg Szeged környékén a tanyasi életmód volt a magától értetődő még nem is olyan régen. A földek közelében elszórva apró gazdaságok, állatokkal, konyhakerttel, mindennel ami megterem.

Ma már úgy szétterjeszkedett a városok szövete, annyira behálózza a tájat az út (sőt, autópálya) meg a vasút, hogy ezek a világvégi helyek is hirtelen "közel" kerültek. Ami régen tanyának számított, ma már csak a falu széle.



Majkin Salas - magyarul talán édesanya tanyája, de inkább a nagymamáé, ha nem ragaszkodunk nagyon a szavakhoz, inkább csak a jelentését nézzük. A hely az utóbbi években persze alaposan kinőtte magát, már nem csak egy elhagyatott, omladozó házikó. Van egy szép panzió, egyedileg berendezett szobákkal és olyan reggelivel, ami egész napos energiát ad: sonka, kolbász, szalonna meg kenyér. És helyi szokás szerint egy kupica pálinkával indítva a napot.



Aztán lett étterem is, ami jó időben egy hatalmas kerthelyiséget jelent. Akácfák, felfuttatott szőlőtőkék árnyékában falatozhatunk, igazi hagyományos étkeket. A vasárnapi ebédet a nagymamák se csinálnák jobban. A húslevest gyöngytyúkból főzik és meggyszósz is jár a leveshúshoz.



A rántott hús itt filézett csirkecombból készül, de a hagymás sertéshús se rossz. Külön meglepetés, hogy a hagyományos rizs-krumpli kombó mellé tökfőzelék is járt. Meg persze saláta is, könnyítendő a fogások súlyosságát.



A desszert is meglepően jól esett a nagy melegben, az almás pite tölteléke pont jó savanykás volt és kaptunk egy nagy tál felszeletelt görögdinnyét is.



Amíg az életekre vártunk, a gyerekek persze képtelenek egy helyben ülni, de itt ez egyáltalán nem baj. Hatalmas fából épült toronyra mászhatnak, onnan akár kötélen is ereszkedhetnek lefelé. Van persze hinta meg trambulin is, de a legnagyobb izgalmat a kézi meghajtású komp jelenti. Át lehet tutajozni a szigetre, illetve apró hidakon barangolni. Ha akad horgászbot, akkor meg pár halat is a horgunkra kaphatunk ám!



Reggeltől estig lehet ám itt csatangolni, mindenféle tanyasi állatokat nézegetni városi gyerekeknek, régi gépeket, berendezéseket, szerszámokat tanulmányozni és még mindig nincs vége a napnak!



Attól sem kell megijedni, hogy a honlapjukon csak szerbül szerepel minden! A legtöbben egy kis nógatásra magyarul is meg tudnak szólalni. :)

 

Nincsenek megjegyzések: