Volt egy borkóstoló




Vasárnap a Púderben egy fergeteges hangulatú borkóstoló volt. Orosz György nyomta a humorvonalat, a Zwack borkereskedés szolgáltatta a jobbnál jobb borokat, nevezetesen ezeket:

Bolyki Királyleányka 2012
Dobogó Furmint 2011
Pfneiszl Merlot 2011
Kislaki Bormanufaktúta Lakitatő Syrah 2012

Nekem pedig az volt a feladatom, hogy valami mindenhez passzoló, nem túl hivalkodó ízű borkorcsolyát állítsak össze. Első gondolatom a vajas kelt kifli és a pogácsa volt.

Lett is libatöpörtyűs pogácsa:

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 csomag élesztő, só, cukor, 1 kg liszt, 2 tojás, 3 kanál tejföl, 10 + 90 dkg töpörtyű (fele liba és fele sertés).
Elkészítése: a tejben, csipetnyi sóval és kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, 10 dkg darált töpörtyűt, kiskanálnyi sót. A tésztát alaposan összegyúrjuk, „kidolgozzuk”.
Fél órát kelesztjük, majd kinyújtjuk. A tészta felületét megkenjük a darált töpörtyű egy harmadával, összehajtogatjuk a tésztát, fél órát pihentetjük. A kenés-hajtogatás-pihentetés fázisait még kétszer megismételjük. Végül kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenegetjük a tetejét. Nagyon forró sütőben kell sütni, amíg szépen megpirul a pogácsa.
 
Illetve, hogy ne legyen olyan nagyon száraz, két kence is:
 
Tapenade, vagyis olívabogyókrém

Mi került bele? 1 csésze magozott olajbogyó, 2 szardella filé, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csésze olívaolaj.
Hogyan készül? A hozzávalókat robotgéppel pürésítjük. Ha szükséges sózhatjuk is, de a szardella általban elég sós íz az a masszának.
 
Paprikakrém
 
Mi került bele? 2 nagy kaliforniai paprika, 15 deka fetasajt, 10 deka darált dió, 1 evőkanál olíva olaj.
 
Hogyan készült? A paprikát feldaraboljuk, a magját kidobjuk. Sütőben megsütjük, héját lehúzzuk, amikor kihűlt. Turmixgépbe tesszük a paprikát, fetát meg a darált diót, az olajat, kevés sót. Alaposan összeturmixoljuk.
 
Mindkét krémet pirítóssal vagy pitával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: