Sült paradicsomos tészta

Tudjátok miért jó, ha az ember lányának közeli családjában akad 3-4 kertészmérnök, köztük egy zöldségszakértő egyetemi tanár? Hát, mondjuk, mert jönnek és megszakértik a balkonparadicsomjaimat. Kapok tetűirtó szert, amikor az kell, szakszerű metszést és öntözési, tápoldatozási tanácsadást.
Így már második nyáron élvezhetem az utánozhatatlanul édes, apró paradicsomok bőséges hozamát. :) Még azt kellene valahogy kitalálni, hogy a termés nagyja ne pont a nyaralásunk idejére érjen be.




Azt is hozzá kell tennem, hogy a teraszunk kicsi, viszont cserébe déli, tehát jó napos. Két tő paradicsomból egész kis dzsungel kerekedik, felnő a korlátra, kikanyarog a rácson túlra is. (A képeken a dzsungel júliusi állapota, most már egy kicsit sárgább és satnyább.) Néha pár szem lepotyog a földszintre is. Ilyenkor mindig viszek nekik is egy tállal, hogy ne haragudjanak rám.

Ezen kívül van még bazsalikom-menta ültetvényem is, bár ez sajnos nem annyira sikeres mint a paradicsom projekt. Viszont cserébe szeretnek a muskátlik is nálam.



Szóval július-augusztusban rengeteg, tényleg mézésdes koktélparadicsom áll a rendelkezésemre. A nagy részét szedvics mellé esszük meg. De néha készül vele ez-az. Például ez a tökéletes sült paradicsom, amely a finom olasz szélesmetélt méltó párja.

Korábban már kísérleteztem a sült paradicsommal, de akkor mindig sütőben készült. Volt sült kolbász körete, illetve lett belőle mesésen ízletes leves is.  Most viszont a serpenyő lett a nyerő.

A recept végtelenül egyszerű: Serpenyőbe kerül olívaolaj. Erre a félbe vagdosott paradicsomok. Meg néhány gerezd felszeletelt fokhagyma. Nagy lángon sütögetem pár percig, hogy ne levet engedjenek, hanem tényleg megsüljenek.
A végén locsolok rá egy kis balzsamecetet, tépek hozzá bazsalikom levelet és még parmezán is akad. Egy kis sózás, borsozás sem árt meg neki.

Pont mire megfő a tészta is. Beleforgatom a paradicsomos cuccba és azonnal jól felfaljuk :)

 

Nincsenek megjegyzések: