Parmigiana di melanzane végletekig leegyszerűsítve

Imádom, egyszerűen imádom az olaszok rakott padlizsánját. Ha jó olasz étterembe keveredünk, mindig megkóstolom. Imádom, hogy puhára sül a padlizsán, hogy lehet tunkolni a paradicsomszószt és persze a sok-sok sült sajtot is imádom. A legjobbat egyébként Sorrentóban ettem, mielőtt indultunk haza ;)



Ha rákerestek a névre, sok változatot találtok az elkészítésére. A legtöbb esetben a padlizsánt elősütik és sokszor a paradicsomszószt is külön készítik. Természetesen így a tökéletes, csak éppen én szeretek gyorsítani, egyszerűsíteni és persze minél kevesebb edényt bekoszolni.

Hozzávalók 2 főre: 2 kisebb padlizsán, 3 dl sűrű, darabos paradicsomkonzerv, 25 deka mozzarella, só, bors, bazsalikom és oregánó.

Elkészítése: A megmosott padlizsánt nem hámozom meg, hanem nagyon vékony szeletekre vágom.
Mostanában szerintem nem kell besózni és lemosni a padlizsánokat, mert már nem keserűek, mint régen.
Szóval rögtön kiolajozok egy tűzálló tálat és alulra teszek egy réteg zöldséget. Megfűszerezem. A paradicsomszósz egy részét rálocsolom. Érdemes a paradicsomot megkóstolni, hogy nem sós-e, ez esetben kevesebb fűszer kell. Addig rétegzem e két hozzávalót, amíg el nem fogy. Felülre mindenképpen maradjon a paradicsomból.
A zöldséges tálat kb. 30-35 percig sütöm az előmelegített, 180 fokos sütőben. Ennyi idő alatt jól megpuhul. Végül rákarikázom a mozzarellát és még visszateszem úgy 15 percre, hogy a sajt rásüljön.
Nyúlós lesz a sajt, puha a zöldség és mártogatni való a paradicsom. Valami jóféle kenyérke mindenképpen szükséges ez utóbbi tulajdonság kihasználásához :D

Nincsenek megjegyzések: