A VALÓDI paradicsomleves

Mi (t)egyen az ember lánya, ha anyósa beállít egy fél láda paradicsommal. Feldolgozza, ipari méretekben. Valójában paradicsomszószt akartam csinálni télire, de meguntam a főzőcskézést, kavargatást. Így lett a mai ebéd a maga nemében tökéletes paradicsomleves. Zamatos, illatos. Nagyon nyár.

Mi kell hozzá? Egy nagy halom paradicsom, egy nagy adag türelem, egy nagy csokor bazsalikom és egy kis só.

Hogyan készül? A paradicsomok alját késsel kereszt alakban bevágjuk, majd forró vízbe mártjuk. A forróságtól a héjukat egy mozdulattal le lehet majd húzni. (Figyelem! Az nem megoldás, ha a mikróba tesszük, mert akkor a paradicsom belseje puhul meg, de a héját továbbra sem lehet majd lehúzni.)A megkopasztott paradicsomokat félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd húsukat felkockázzuk. Mindezt egy edény felett végezzük, hogy az értékes lecsorgó levek is megmaradjanak. A magokat leszűrjük, a levét a paradicsomhúshoz adjuk, a magokat, héjat, egyéb maradványokat pedig kidobjuk. Lassú tűzön addig-addig forraljuk a paradicsomot, míg szinte szétolvad, a lé meg jól besűrűsödik. A bazsalikomot is hozzáadva összeturmixoljuk, jól megsózzuk és már ehetünk is.

Nincsenek megjegyzések: