Két nép egy tányéron: Albán qofte és szerb gyuvecs

Qofte

Mi kell hozzá?1 kg darált birkahús, 1 fej kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg feta sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 8-10 mentalevél, csipetnyi fahéj, oregánó, só, bors, liszt, olaj.

Hogyan készül?A hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a menta leveleket felcsíkozzuk. A fetát minél apróbbra morzsoljuk. A darált húsba beledolgozzuk a hagymát, fokhagymát, fetát. A zsemlemorzsával szilárdítjuk az állagát, majd hozzáadjuk a fűszereket. A sóval bánjunk csínján, mert a feta önmagában is sós. A húsos masszát egy órára állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük.

Gyuvecs

Mi kell hozzá?5 darab paprika, 5 szem nagyobb paradicsom, 5 darab nagyobb krumpli, 3 fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, olaj, só.

Hogyan készül?Külön edényben, kevés sóval, kétszeres mennyiségű vízzel megfőzzük a rizst. A krumplit meghámozzuk és egy centis karikákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a felkarikázott paprikát és paradicsomot. 15 percig főzzük, majd egy tűzálló tálba rétegezzük a krumplit, a rizst és a paradicsomos-paprikás ragut. Legalul és legfelül legyen krumpli. Minden réteget jó alaposan megsózunk, a tetejére tejfölt locsolunk. Egy negyed órára lefedve betesszük a sütőbe, hogy a zöldségek íze kellemesen átjárja a rizst.

Nincsenek megjegyzések: