Előkarácsonyi menü

Tegnap nagy vendégsereg járt nálunk, így Apuval karöltve kedvemre főzőcskézhettem. Volt hirtelen sült, zöld borssal bolondított bélszín, meg sárgarépa krémleves, de én most a saját alkotásomról szeretnék szót ejteni.

Gesztenyével töltött pulykamell tekercs

Mi kell hozzá, hogy 6 ember jól lakjon? 1 kg pulykamell, 1 csomag gesztenyepüré, só, bors, rozmaring, liszt, tojás, alma, aszalt szilva, kevés olaj.

Hogyan készül?A pulykamellet a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk és kicsit kiklopfoljuk. A hússzeleteket sóval, borssal és őrölt rozmaringgal fűszerezzük. A gesztenyepürét összekeverjük egy egész tojással. Minden szeletre teszünk egy kevés pürét és feltekerjük. Egy tűzálló tálat vékonyan beolajozunk. A hústekercseket lisztben megforgatjuk, majd a tálban egymás mellé sorakoztatjuk. Közé alma szeleteket és aszalt szilvát dugdosunk. Egy-két deci vizet vagy száraz fehérbort öntünk alá, majd fóliával szorosan lefedve 1 órán keresztül pároljuk-sütjük a sütőben. A vége felé a fóliát le lehet venni, hogy a hús kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki.
Gombás rizzsel
Mi kell hozzá? 15 dkg csiperke gomba, 2 dl rizs, olaj, só, bors, petrezselyem.
Hogyan készül?A gombát megmossuk és felkockázzuk. Egy nagy, mély serpenyőbe kevés olajat öntünk és ezen pirítjuk a gombát. Amikor levet enged, rádobjuk a rizst és kicsit együtt pirítjuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Felöntjük körülbelül 4 deci vízzel és addig főzzük míg a rizs megpuhul. Nem szükséges túl gyakran kevergetni. A vége felé megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel és még egyszer utoljára összeforgatjuk.

Nincsenek megjegyzések: