Kétszínű kuglóf

Nem tudom megmondani, miért pont egy ilyen hagyományos édességnél kötöttem ki végül, de talán egyszerűsége ragadott meg. Azt kell mondanom, lassan kezdek belejönni a sütésbe és ehhez elengedhetetlen egy pár jó sütőforma.
Mi kell hozzá? 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 3/4 csomag sütőpor, 20 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 kanál kakaópor, vaj a forma kikenéséhez.
Hogyan készül? A vajat habosra keverjük, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral is kikeverjük. Tovább keverve hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Nekem nem igazán akart összeállni, mert a tojás és a vaj más hőmérsékletű volt, de amikor hozzáöntöttem a liszttel elkevert sütőport, akkor egész krémszerű lett az állaga. A tészta egyik felébe belekeverjük a kakaót, majd egymásra rétegezve a vajjal kikent sütőformába simítjuk. 180 fokon 45-50 percig sütjük. Elég szépen megdagad, mókás mintázatot vesz fel a kétféle színű tészta és a benne lévő tetemes mennyiségű vajtól kellemesen puha lesz ez a kuglóf. Habos kakaóval, vanília ízesítésű teával vagy tejeskávéval egyszerűen mennyei. Olyan az íze, mintha egy ősz hajú nagymami csinálta volna.

Nincsenek megjegyzések: