Wegierski obiad

Egy lengyel párnak főztem vacsorát. Azt mondták, mindent megesznek, így nem volt megkötve a kezem. Szerettem volna valami "magyarosat" alkotni, ennek apropóján pedig erősen eltöprengtem azon, hogy mit is jelent ez a jelző. Sok pirospaprikát? Pöröltet meg gulyáslevest?

Végül sült kacsamell, krumpli, kétféle mártás és mákos guba lett a menü. Az általam választott fő fűszerek, a majoranna és a rozmaring ugyanis régóta jelen vannak a magyar konyhában, talán régebben mint a hírös piros parika. A mákról pedig kiderült, hogy a lengyelek egyenesen imádják, van is egy, a beiglihez hasonló karácsonyi édességük.

Sült kacsa kétféle mártással és sült burgonyával

Mi kell hozzá? 3-4 kacsamell filé, 1 kg burgonya, só, bors, őrölt rozmaring és morzsolt majoranna.

Hogyan készül? A kacsamellet befűszereztem, majd a bőrös oldalával lefelé elkezdtem sütni egy mélyebb serpenyőben. Jó sok zsírt kienged magából és fröcsköl is a fordításkor. Amikor kívül jó ropogós lett, kiszedtem és a helyére került a vékonyra karikázott burgonya. A zöldség szeleteket éppen csak átforrósítottam a kacsazsírban, majd átszedtem egy tepsire és a sütőben még fél órát sütöttem. Így ropogós és puha is lett egyszerre. A kacsamellet is betettem egy kicsit a sütőbe, hogy ki ne hűljön.

Lecsómártás

Mi kell hozzá? Hagyma, paprika, paradicsom, só és pici olaj.

Hogyan készül? A zöldségeket ízlésemnek megfelelően karikáztam, csíkoztam és kockáztam, először a hagymát pirítottam, másodikként a paprika, végül a paradicsom is belekerül a serpenyőbe. Ha a paradicsom nem enged elég levet, egy kevés vizet vagy paradicsomlét is önthetünk alá. Magam részéről én addig pároltam, amíg szinte olvadtra puhult minden.

A másik mártás szilvából, lilahagymából készült, de erről a kísérletről egy külön bejegyzésben számolok majd be.

Mákos guba vanília mártással

Egy picit flancosabbra fazonírozva ez az egyszerű étek kitűnő és meglehetősen laktató deszertté avanzsált.

Mi kell hozzá? 4-5 szikkadt kifli, 2-4 evőkanál vaj, 6-8 evőkanál mák, 7-8 deci tej, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája.

Hogyan készül? A tejet felforrósítottam, belekevertem a vaníliás cukrot. A kiflit felkarikáztam, egy szűrőbe tettem és kétszer átcsorgattam rajta a tejet. Muffinformákat kivajaztamk, majd belegyömöszöltem az ázott kiflit. Némi vajat pakolutam a tetejére, majd 20 percre a sütőbe dugtam.

A maradék tejet kiegészítettem, hogy fél liternyi legyen. A tojás sárgáját kikevertem 3 evőkanál cukorral, majd hozzáadtam egy merőkanálnyi forró tejet. A tojásos keveréket a tejbe öntöttem és kevergetve addig főztem, amíg kicsit besűrűsödött, vagyis megfőtt a tojás. A mártást behűtöttem.

A tányér közepére került egy gubahalom, alaposan megszórtam mákkal, majd a mártással is nyakon öntöttem. Hideg és meleg egyszerre, hmmm. Elfogyott az utolsó morzsáig.

Nincsenek megjegyzések: