Fokhagyma leves

z a leves egyszerűen kötelező a fokhagyma-imádóknak. Gyakorlatilag alig van benne más, csak rengeteg foghagyma. Az íze mégsem durva vagy csípős, hanem meglepően lágy. Hirtelen ötletből született, de mindenki vígan kanalazta.

Mi kell a két tányéros adaghoz? 4 fej fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 liter leszűrt zöldség vagy húsleves (végső esetben akár kockából is).

Hogyan készül? Az első lépés a fokhagyma megtisztogatása, elég nagy macera, a végén már ragadt a kezem és görcsbe rándult a hüvelykujjam, de ezek után már fáklyásmenet.

A félbe-negyedbe vágott gerezdeket megfuttattam a felforrósított olajon, de nem barnítottam meg. A lisztet rászórtam, összeforgattam, picit együtt pirítottam. A levessel felöntöttem, jót sistergett az egész, majd hagytam rotyogni úgy háromnegyed órát.

Amikor a fokhagyma már foszlósan puhára főtt, összeturmixoltam és pirított kenyérkockákkal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: