A Távol-Keleten jártam

Mondhatnám azt is, hogy az olimpia tiszteletére készült a sült rizs, de a pocakos nők agya nem így működik. Sokkal inkább mindenféle főzős újságok lapozgatása, mint éjszakai időtöltés, inspirál. Ezen kívül egyre jobban kívánom a fűszeres ízeket, például most szívesen kirándulnék Indiába is.

De közben csendben rettegek, nehogy véletlenül szülésindítóként működjön valamelyik fogásom. Még néhány hetet jó lenne kibírni, annak ellenére, hogy szívesen lepakolnám már ezt a plusz súlyt.

Sült rizs Kínából

Mi kell 2 adaghoz? 2 tojás, 10 deka főtt rizs, 5 deka sonka, 1 csokor újhagyma, 1 cukkíni, 1 sárgarépa, 1 kanál cukor, 2 kanál olaj. Opcionális: szójaszósz, borsó, színes paprika csíkok.

Hogyan készül? Két serpenyőt melegítettem elő, egy-egy kanál olajjal. Az egyikbe kerültek a hajszálvékonyra szeletelt zöldségek, amiket addig pirítottam, rázogattam, kevergettem, amíg éppen, hogy elkezdtek puhulni. Ekkor rájukszórtam és kicsit rá is karamellizáltam a cukrot.

A másik serpenyőben először megpirítottam a felcsíkozott sonkát, kiszedtem. A két enyhén felvert tojásból rántottát sütöttem, úgy hogy a fakanállal kisebb darabokra vagdostam. Végül belekerült a rizs is, hogy átmelegedjen és minden hozzávalót még forrón összeforgattam.

Színes, szagos, gyorsan fogyó étel. Minden maradék belekerülhet és még egészséges is a sok zöldség miatt. Kell ennél több? Na jó, néhány magyar aranyat még el tudnék képzelni desszertnek az olimpiáról.

Fejtett bab leves indiai fűszerekkel

Mi kell 4 adaghoz? 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 deka fejtett bab, 2 sárgarépa, 2 kanál olaj, fél-fél kiskanál fekete mustármag, őrölt gyömbér, kurkuma, fahéj, só és bors. A tálaláshoz: 1 dl sűrű joghurt.

Hogyan készült? A forró olajon üvegesre pároltam a felkockázott hagymát, hozzáadtam a fűszereket és a fokhagymát, együtt pirítottam, amíg a mustármag pattogni kezdett. Ekkor felöntöttem körülbelül 1 liter vízzel és a zöldségeket ebben a lében főztem puhára.

Jó sűrű, illatos, gazdag leves lett. A tányérjában mindenki annyi joghurtot kevert bele, amennyit kívánt. Ettől savanykásabb és még kellemesebb lett az íze.

Nincsenek megjegyzések: