VKF! Bő lére eresztve

Levest kanalazni jó dolog, ehhez kétség sem fér. Sokszor csak levest főzök ebédre, ha elég dús, nem is kell hozzá más. A leves persze felénk igazi szerepét tekintve inkább előételnek tekinthető, bár néha már az aranyló húslevessel megtellik a pocakom. Az édes, krémes gyümölcslevesek pedig nálam inkább desszertként funkcionálnak, amikor a délutáni szunyókálásból kisettenkedek és újra megkóstolom a maradékot.

Nosza, nem is gondolkodtam túl sokáig, készítettem mind a három változatból. Így lett a levesből előétel, főétel és desszert is.

Gesztenyés gombakrémleves

A gomba íze és színe egyértelmű, ez alkotja a leves gerincét. A póréhagyma halvány édessége és a fehérbor savassága is jól kirajzolódik. De a vajretek különleges háttérzamata már nem olyan egyértelmű. A natúr gesztenye pedig egészen új dimenziókba repíti ezt az étket, éppen ezért semmiképpen se jó bele a cukrozott püré.

Mi került a 2 személyes adagba? 1 vékonyka póréhagyma, 15 deka csiperkegomba, 1 vajretek, 10 deka gesztenyerizs, 1 evőkanál vaj, 2 deci fehérbor, só, bors, tárkony.

Hogyan készült? A zöldségeket megtisztítottam és tessék-lássék feldaraboltam. A vajon pirítani kezdtem a gombát és a hagymát. Amikor elkezdett puhulni és üvegesedni, ráöntöttem a bort és nagy lángon elpárologtattam az alkoholtartalmát. Az íze viszont megmaradt és kellemes savasságával tette gazdagabbá a levesemet. Felöntöttem úgy fél liter vízzel (persze húsleves még jobb lett volna). Fűszereztem. Ekkor tettem bele a vajretket is. Amikor minden puhára főtt, beleszórtam a natúr gesztenyerizst, amit már nem kell főzni. A levesemet végül krémesre turmixoltam.

Téli minestrone

Egyszer már értekeztem arról, hogy a minestronet mindenki úgy készíti, ahogy éppen jól esik. Lehet, hogy ez nem éppen az eredeti, de a paradicsomlé és a parmezán szerintem egészen olaszossá varázsolja ezt a sűrű, gazdag és teljes étkezést kiváltó levest.

Mi került a 4 személyes adagba? 5 deka szalonna, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 répa, 2 deci paradicsomlé, negyed kelkáposzta, 1 natúr, nagyszemű babkonzerv, 1 marék makaróni, 2-3 kanálnyi reszelt parmezán, olaj, só, bors és bazsalikom.

Hogyan készült? Igyekeztem minden hozzávalót értelemszerűen megtisztítani, felkockázni. A szalonna zsírját kisütöttem, majd ezen meg egy kis olajon megpirítottam a hagymát, fokhagymát, répát. Felöntöttem paradicsomlével és 7 deci vízzel. Amikor a répa nagyjából megpuhult, hozzáadtam a többi hozzávalót, mert ezeknek csak nagyon rövid főzési időre van szüksége. Mire kifő a tészta, a kelkáposzta is bőve megpuhul.

Ez után már csak annyi van hátra, hogy belereszeljük a parmezánt és jó mélyre merítsük a merőkanalat.

Sütőtökös mangókrémleves, kalácskrutonnal

Tudom, tudom, lassan mindenki megunja a sütőtökös recepteket, különösem a levesekét. De szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez a kombináció nagyon megállja a helyét. Elképesztően sokrétű az íze, minden kanállal újabb zamatok fedezhetők fel. A tejszín helyett pedig akár kókusztejjel is készíthető, ha valaki még inkább szeretne egzotikus irányban kalandozni.

Mi került a 4 személyes adagba? fél kiló nyers sütőtök, 1 mangó, 1 deci tejszín, 2-3 deci almalé, puha kalács, nádcukor.

Hogyan készült? A megtisztított sütőtököt sütőben puhára sütöttem, majd lehűtöttem. A mangót és a sütőtököt turmixban pürésítettem, tejszínnel és almalével lazítottam. A kalácsot kevés nádcukorral megszórva picit meggrilleztem és levesbetétként tálaltam.

S ha valaki ennyi levessel még nem lakott jól, itt böngészhet még az ötleteim között: Tartalomjegyzék.

Nincsenek megjegyzések: