Kétszersült birsalmahab


Hónapok óta a statisztikám első három keresőszava között szerepel a sült almahab. Nem is igazán értettem ezt a dolgot, egy ősöreg receptre ugrik mindenki, ideje nekem is elkészíteni. Ezúttal birsalmából készítettem, csak úgy a magam örömére. Végül alig lett köze az eredetihez, de így is fantasztikus. A birs íze a főszereplő és ez így van jól.

A birsalmát először megsütöttem, félbe vágva, a sütőben. 2 darabot használtam ehhez a recepthez. A héját, megházát eltávolítottam és pépesítettem. 2 tojást szétválasztottam. A fehérjét egészen kemény habbá vertem, 2 kanál porcukrot adtam hozzá és még jó 2 percig vertem tovább. A birspéphez kevertem a sárgáját, majd óvatosan beleforgattam a fehérjét, több adagban.

Szuflés vagy más hőálló tálkákban mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, 15 perc alatt meg is sül. A vendégek ekkor már üljenek az asztalnál, csőre töltött kanalakkal, mert gyorsan össze is esik a hab.
Gondolkodtam rajta, hogy kell-e bele valami fűszer vagy esetleg valami plusz hideg öntet mellé, de rájöttem, hogy a birs így is annyira komplex, hogy nem kell fölöslegesen kombinálni. Ez így jó.

További ötletem, hogy érdemes szalmonella ellen kezelt tojásból készíteni, mert a közepe nem teljesen sül át és aki hozzám hasonló tojásfóbiában szenved, az ne kockáztasson.

4 megjegyzés:

Tündér írta...

Nagyon jó! Tetszik!

Csibe írta...

De szép!

duende írta...

Imádnám! Itt ülök csőre töltött kanállal! :)

erős ildikó írta...

Soha nem próbáltam még hasonlót, de nagyon kíváncsi vagyok!
(A datolyás májasod is teljesen lenyűgözött!)