Spenótos bárány, szerb egytálétel


A kapama jellegzetes szerb egytál étel, amelyben a zöldségek és a hús harmonikusan megférnek, az étel sűrűségét pedig a liszt adja. A számos változat közül a bárányt és spenótot összhangba hozó receptet választottam.

Bárány kapama
Mi kell hozzá? 1 kg bárányhús, 1 kg spenót, 2 csomag újhagyma, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, só, bors.
Hogyan készül? A húst nagyobb darabokra vágjuk és a felforrósított olajon minden oldaláról megpirítjuk. A spenótot, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát pedig lereszeljük. A megpirított húst kiszedjük az olajból, beletesszük a zöldségeket és azokat is átforrósítjuk. Amikor a spenót kezd megfonnyadni, rászórjuk a lisztet és alaposan elkeverjük.
A húst visszatesszük a serpenyőbe és sóval, borssal fűszerezzük. A húsos, zöldséges keveréket 1-2 dl vízzel felöntjük, az edényt lefedjük és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megpuhul.

A régi szokás szerint aludttejjel együtt kínálják, amit ki-ki a forró kapamához kever hozzá. Jól illik hozzá a párolt rizs, de egyszerű lepénykenyérrel is kínálhatjuk.

Tegnap a fenti receptet még megbolondítottam némi fűszerrel is, ettől még izgalmasabb lett. A liszttel együtt került bele 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 csapott kiskanál fahéj és jó csipetnyi római kömény. Hú, micsoda illatok, ez így már inkább a török világ felé csábít, de lényeg, hogy így is, úgy is jó.

Sok hasonló finomság receptje található még Kern Ágnes: A Balkán ízei című szakácskönyvében.

1 megjegyzés:

Erzsebet írta...

Nekem is van egy balkáni szakácskönyvem, kb 20 éve vettem. Gyönyörű képek is találhatók benne. A belgrádi "Bélij gólub" étterem ételei. Minden balkáni ország jellegzetes ételei is borai megtalálhatók benne. Kultur történetileg is érdekes. Többféle ételt könyv nélkül is elkészítek. Fiam kedvencei is. Gyakran megfordultam Bulgáriában, az ottani konyha is nagy hatással volt rám.