Fagyitorta Ambrusnak és Szilvinek az 5. évfordulóra



Szilvitől egy olyan e-mailt kaptam, amire egyszerűen nem tudtam nemet mondani. "Leendő férjem, Ambrus nagy rajongód. Rendszeres olvasóid vagyunk, ő hívta fel az én figyelmemet is a blogodra. Eddig Ambrus főleg sütött, de a receptjeid az utóbbi időben a főzéshez is meghozták a kedvét. Nagyon hálás vagyok érte!" Az ő ötödik évfordulójukra kezdtem tehát ötletelni. Végül az időjárásra tekintettel egy fagyitortánál kötöttem ki, ami igazából egy sima fagylaltként is elképzelhető, csak én ilyen szépséges formákban fagyasztottam ki. A fűszerezésnél szabadjára engedtem a kreativitásomat, végül ez lett az eredmény:

Diós, rozmaringos, mézes fagyitorta

Kezdésnek készítettem egy egyszerű vaníliás fagylalt alapot. Ehhez felhasználtam 3 dl tejet, amiből 1 decit külön vettem, a többit pedig felforrósítottam. Az 1 dl tejet összekevertem 5 tojás sárgájával, 1 csapott kanál étkezési keményítővel, 1 kanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. Egy tálat vízgőz fölé helyeztem, beleöntöttem a forró tejet és folyamatosan keverve belecsorgattam a tojásos keveréket. Odakészítettem egy jéghideg vízzel teli tálat is, és amikor a tojásos tej kezdett besűrűsödni, áttettem a tálat ebbe a hideg vízbe, nehogy összecsomósodjon. Többször átkevertem, amíg langyosra hűlt. Ekkor adtam hozzá 1 dl tejszínt.

A keveréket teljesen lehűtöttem, belekevertem 3 kanál whisky-t és 3 kanál mézet. Kétfelé osztottam, az első részt a formába öntöttem és 5-6 óra alatt kifagyasztottam. A második részbe 80 g darált diót, csipetnyi őrölt rozmaringot is kevertem, ez lett a második réteg, amit szintén kifagyasztottam. Gyakorlatilag bármilyen folpack-kal kibélelt tálban meg lehet fagyasztani, de a szilikonos formák hihetetlenül feldobják ezeket a fagyikat is.

Aztán már csak annyi dolgom volt, hogy kiborítva tálaljam. Ha valaki úgy érzi, hogy nem elég édes, locsolhat rá még egy kis mézet.
A rozmaringtól meg nem kell félni, alig-alig érezni, csak egy enyhe plusz lökést ad az egésznek. Persze akár ki is lehet hagyni.

Nos, kedves Ambrus és Szilvi! Remélem sokáig boldogok lesztek együtt és tetszik majd ez a finomság nektek!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörűen néz ki!

Névtelen írta...

Kedves Ági!

Nagyon köszönjük a desszertet és a jókívánságodat is. A fagyi gyönyörű lett, legszívesebben azonnal megkóstolnám. Remélem nekem is ilyen szépre sikerül majd... beszámolunk!!

További sok sikert a bloghoz!! :)
Szilvi

Vera írta...

Nagyon jópofák lettek