Pikáns őszi leves


 
Ha grillezzük-sütjük a zöldségeket sokkal mélyebb lesz az ízük, mint amikor bő vízben, hosszú forralással lúgozzuk ki belőlük az ízanyagokat. Ha pedig olyan hozzávalók is felmerészkednek a porondra, mint a birsalma, a cékla meg a chili, a végeredmény egészen izgalmas lesz.

Hozzávalók 4 személy részére: 1 póréhagyma, 2 répa, 1 petrezselyemgyökér, 1 birsalma, 1 cékla, 1 kápia típusú paprika, 1 piros chili, 1 dl fehérbor, 1 kanál olaj, 6 dl húsalaplé, 2 evőkanál tejszín, 4 vékony szelet füstölt sonka, 2 evőkanál méz, só.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, kimagozzuk és hasonló méretű, 2-3 centis kockákra vágjuk mindet. A zöldségkockákat összeforgatjuk 1 kanál olajjal, majd egyenletesen elosztva egy tepsibe terítjük. A fehérbort aláöntjük és fóliával lefedjük. 15 percig fólia alatt sütjük a 200 fokos sütőben, majd a fólia eltávolítása még 15 percig grill fokozaton sütjük.

A megsült zöldségeket pürésítjük, felöntjük a húslével és összeforraljuk. A tányéron pár csepp tejszínnel díszítjük.

Időközben elkészítjük a chilis-mézes sonkát is. Ehhez kimagozunk egy chilit, és apróra kockázzuk. A paprika húsát összekeverjük a mézzel. Száraz serpenyőben megsütjük a sonka egyik oldalát, megfordítjuk és a már megsült oldalt megkenjük a chilis mézzel. Így a paprika húsa nem ég meg, viszont a lecsorgó méz egy része karamellizálódni fog. A forró levest a sonkaszeletekkel együtt tálaljuk.

3 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon guszta! :)

alchri írta...

Szia Ági!
Díjat kaptál tölem, kérlek nézzél be hozzám!

Ági, aki főz írta...

Ami, köszi!

Alchri, ez nagyon kedves tőled! Köszönöm!!!