Kesudiós csirke



Nos, ez itt egy vállalhatatlanul, fotózhatatlanul randa étel. Viszont az íze: szokás szerint mennyei!

Klasszikus indiai fogásról van szó, bár azt nem tudnám megmondani, hogy pontosan a kontinensnyi ország melyik részéről származik. A legtöbb indiai étteremben kapható is, bár ott általában bő szósszal, nem ilyen szárazon adják.

Íme a recept, avagy így készítettem én:

Személyenként: fél csirkemell filé, 1+1 dl joghurt, 1 kiskanál garam masala (indiai fűszerkeverék), fél szárított chili, só, 5 deka kesudió, 1 evőkanál olaj, 1 kis vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma.

Az elkészítése: A joghurt felét, vagyis 1 dl-t kikeverem a fűszerkeverékkel, felaprított chilivel.
A csirkemellet felkockázom, kicsi, falatnyi darabokra. Megsózom. Beleforgatom a pácba. Jót tesz neki, ha pár órát érlelődik a hűtőben.

Közben felkockázom a hagymát, fokhagymát és ledarálom a kesudiót. Minél apróbbra, annál finomabb.

Mély serpenyőben felforrósítom az olajat. Először pár percig a hagymát pirítom, vizzel felöntöm, majd elforralom a vizet. Így a hagyma is biztosan megpirul, mire készen lesz az étel. Hozzáadom a húst a páccal együtt és a fokhagymát is. Fontos, hogy jó nagy legyen a serpenyő, hogy legyen helye pirulni a húsnak. Először levet fog engedni, de úgy 10 perc után - közepes lángon - elpárolog a lé és szépen lepirul.
Időközben persze többször megkevergetem, hogy mindenhol megsüljön, ne égjen meg.

Lezárom a lángot és lehúzom az edényt a tűzhelyről. Rászórom a kesudiót, és hozzáöntöm a maradék joghurtot. Alaposan összekeverem és már nem melegítem újra. Azonnal fogyasztható.

Természetesen jázminrizst kínálok hozzá köretként.

Nincsenek megjegyzések: