Halfasírt füstölt pisztrángból



Nincs nagyobb élvezet, mint a tett helyszínén főzni. Hiszen általában a bor is ott a legfinomabb, ahol megtermett. A lillafüredi Pisztrángtelepen pedig valóban utánozhatatlan élményben volt részem, hiszen a halak még néhány órája is ott úszkáltak a megfelelő tavacskákban. Így teljesen és tökéletesen frissek.

Szerencsére a füstölt pisztráng a szállítást is jól bírja és sokáig eltartható. Így itthon is élvezhetjük a zamatokat. Már egy kisebb darabból is egész kiadós étel készíthető, főleg ha sikerül megállni, hogy ne faljuk fel már úgy magában, miközben készülne a vacsora.

Tésztamártás hozzávalójaként, krémleves betéteként, saláta gazdagításaként egyaránt el tudom képzelni, de én most egy kicsit különlegesebbet szerettem volna. Ez a halfasírt (halpogácsa) elkészíthető akár tonhal konzervből, de azért lássuk be, hogy a füstölt pisztránggal a legfinomabb.



Hozzávalók: kb. 300 g szálkáitól megfosztott füstölt pisztráng, 1 kifli (vagy zsemle), 1 tojás, 2-3 szál újhagyma, 15 dkg reszelhető sajt (pl. Gouda), kevés bors, csipet só. A panírozáshoz zsemlemorzsa.

Elkészítése: A kiflit vízbe áztattam pár percre. Kinyomkodtam és összemorzsoltam. Hozzákevertem a tojást, majd a késsel apróra darabolt halat, újhagymát. Ha sajtot lereszeltem és azt is belekevertem. Fűszereztem, de csak enyhén, mert a hal sós.
Diónyi lapos kis fasírtokat formáztam a masszából és zsemlemorzsába forgattam.
Forró olajban kisütöttem, nagyon gyorsan tényleg 2-3 perc alatt meg is sülnek.

Citromszeletekkel tálaltam. Valahogy kihagyhatatlan, hogy az ember facsarjon rá pár csepp savanyúságot.

Készítettem hozzá egy fokhagymás-kapros-tejfölös uborkasalátát. Talán az az érdekessége, hogy én kockázni szeretem bele az uborkát, nem szeletelni, így van benne roppanós, harapós érzés.

 

Nincsenek megjegyzések: